در طول تاریخ در پی رشد دانش دندان پزشکی و رشد و گسترش راه های ترمیمی و زیبایی دندان از بسیاری از مواد و ابزار آلات برای ترمیم دندان های پوسیده شده و نیز برای جبران دندان های از دست رفته استفاده شده است.
یکی از انواع راه هایی که در زمینه جایگزینی دندان های اصلی مورد استفاده پزشکان قرار می گیرد پروتز دندان است که انواع مختلفی از پروتز ها را شامل می شود.
پروتز ثابت و متحرک و نیز ایمپلنت نیز از انواع پروتز هایی هستند که در صورتی که فرد یکی از دندان های خود را از دست داده باشد این پروتز ها جای خالی را پر کرده و زیبایی و ردیف دندانی را جبران می کند.
❌ در ادامه همین نوشتار به هر کدام از این پروتز ها به طور مجزا خواهیم پرداخت.
پروتز های دندانی به چه منظور مورد استفاده قرار می گیرد؟
قطعا در مواردی مشاهده کرده اید و یا خودتان این تجربه را داشته اید که یکی از دندان ها و یا چند تا از دندان هایتان به طور کامل خراب شده و پزشک مجبور می شود دندان را با ریشه از لثه خارج کند. در این زمان محل دندان کاملا خالی می ماند و مشکلاتی را برای فرد به وجود می آورد. یکی از مشکلات این است که لثه در این بخش به مرور زمان ساییده می شود و دیگر نمی توان برای پرکردن محل دندان کاری انجام داد. دومین مشکل این است که جای خالی دندان اگر در محل دید باشد تا حد زیادی در زیبایی فرد تاثیر گذار خواهد بود.
به منظور جایگزین کردن دندان از پروتز های مختلفی استفاده می شود که انواع مختلفی دارند و هرکدام بر حسب شرایط بیمار تعیین می شود.
انواع پروتز های دندانی
- ایمپلنت
- پروتز متحرک
- پروتز ثابت
آیا ایمپلنت پروتز دندان است؟
واقعیت این است که ایمپلنت ها نیز جزء دسته پروتز های دندانی هستند. ایمپلنت در واقع پیچی است که پزشکان در لثه جای گذاری می کنند و این پیچ که از جنس تیتانیوم است به عنوان ریشه دندان عمل می کند. سپس در طی جلسات بعدی دندانی روی این پیچ قرار می گیرد و محل خالی از دندان پر می شود.
ایمپلنت این روزها بهترین روش درمانی و ترمیمی برای جایگزینی دندان های اصلی هستند که علیرغم هزینه بالایی که در بر دارند اما بسیاری از افراد به جهت این که روشی کاملا مطمئن و نتیجه بخش است از این روش درمانی استفاده می کنند.
معایب ایمپلنت
یکی از معایبی که ایمپلنت ها دارند این است که درد و ناراحتی زیادی را به واسطه تورم و ملتهب شدن لثه به وجود می آورند. تورم و التهاب لثه در روند درمان عارضه ای کاملا طبیعی است که بعد از پایان دوره درمان تمامی این عوارض از بین می روند.
از دیگر معایبی که می توان برای این روش درمانی وترمیمی بر شمرد این است که روند درمانی به طول می انجامد و همین سبب می شود که اندکی بیماران با بی حوصلگی مواجه شوند.
پروتز متحرک
پروتز های متحرک شامل انواع دندان مصنوعی هایی می شود که می توانند جایگزین دندان های از دست رفته باشند. دندان مصنوعی در شرایطی خاص مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال در مواردی که فرد تمامی دندان های فک با لا و یا فک پایین را از دست داده است می تواند از این پروتز ها استفاده کند.
دیگر مساله ای که در خصوص تقاضای افراد برای پروتز های متحرک از نوع دندان مصنوعی وجود دارد، این است که هزینه ی مقرون به صرفه دارند و افرادی که توان مالی زیادی ندارند می توانند از این روش برای ترمیم دندان های خود استفاده کنند.
در این روش از لثه های فرد قالب گیری می شود سپس بر اساس ساختاری که دهان و لثه ها دارند پروتز ها ساخته می شود و در محل قرار می گیرند.
پروتز ثابت
از انواع پروتز های ثابت باید به دندان هایی اشاره کرد که برای پرکردن محل خالی شده از دندان مورد استفاده قرار می گیرند. اینها معمولا روکش هایی هستند که در شرایط خاصی قابل استفاده می باشند.
مثلا اگر دندانی تخریب شود ولی دندان های کناری این دندان سالم باشند پزشک از این دندان های سالم به عنوان پایه استفاده می کند و سه واحد روکش قالب گیری می کند و در محل قرار می دهد. این روش به نوعی پروتز ثابت است.
این روش ترمیمی تقریبا هزینه ای بیشتر از دندان مصنوعی دارد ولی از ایمپلنت ها بسیار کمتر هزینه بردار است.
پروتز های دندانی چه کاربردی دارند؟
در واقع یکی از کاربرد های که دارد این است که از تحلیل رفتن لثه ها جلوگیری می شود و نیز آنکه برای حفظ زیبایی فرد نقش به سزایی دارند.
باید توجه داشته باشید که بعد از معایناتی که از سوی پزشک انجام میشود حتما به توصیه ها و پیشنهاد های پزشک معالج تان گوش فرا دهید زیرا که ایشان با توجه به شرایط بالینی شما بهترین روش درمانی را تعیین می کنند.
مزایا و معایب پروتز های دندانی کدامند؟
در بین انواع پروتز های دندان به جزء ایمپلنت، مابقی تقریبا به لحاظ هزینه مقرون به صرفه هستند. اگر هرکدام از انواع پروتز ها از جنس مرغوبی انتخاب شود و از سوی بهترین دندان پزشکان انجام شوند قطعا به نسبت هزینه دوام بالایی دارند و می توانند تا حد زیادی به زیبایی فرد کمک کنند.
نتیجه گیری
در انتها امیدواریم مطالبی که در این نوشتار به سمع و نظر عزیزان رسید مورد توجه و عنایت همراها نمان واقع شود و بتوانند با توجه به آشنایی اجمالی که در زمینه انواع پروتز های دندانی پیدا کردند تصمیم درستی را در خصوص روش درمانی مناسب برای ترمیم و درمان دندان هایشان اتخاذ کنند.
در این مسیر یکی از مهمترین عواملی که به موفقیت نتیجه درمان کمک می کند تخصص و مهارت پزشک معالج در زمینه فعالیت خود است. این نکته را از ما به خاطر داشت باشید که حتما در ابتدای اقدامات پزشکی تحقیقات لازم را در خصوص تجربه و دانش و تخصص پزشک مورد نظرتان انجام دهید سپس به ایشان اعتماد کنید.